Thursday 3 March 2016

LIVING IN ENGLAND

Hiya there!
It's been a while. Tässä on kerenny taas tapahtua jos jonkinmoista sen jälkeen kun viimeks tänne kirjottelin. Muutettiin syksyllä erilleen mun siskon kanssa, minkä jälkeen asuin kolme kuukautta yksinäni Etelä-Haagassa, josta muutin kuukaudeksi Kouvolaan kotikotiin ja sieltä sitten tammikuun lopussa Englantiin. Mä en siis tosiaan asu enää Suomessa. Yllärii! Muutin viis viikkoa sitten tänne Englantiin, ja vähän vielä tarkemmin Birminghamiin. Oon täällä vaihto-oppilaana tän kevään, helmikuun alusta kesäkuun loppuun, ja ajattelin tässä sadepäivän kunniaksi (paremman tekemisen puutteessa) raapustella teille vähän kuulumisia siitä miten tää elämä tällä saarella on alkanu!
dddd
Birmingham...
...on Iso-Britannian toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee Länsi-Englannissa, Lontoon ja Manchesterin välissä. Birmingham on tunnettu kanaaleista, joita täällä on oikeesti tosi paljon (jopa enemmän kun Venetsiassa!). Arkkitehtuuriltaan Birminghan ei ehkä oo Englannin kauneimpia, vaikka täältäkin löytyy kyllä tosi monia ihania vanhoja rakennuksia. Ne ihanat vanhat rakennukset on vaan usein kamalien uusien rakennusten takana piilossa. Ennen tänne tuloa en ollu ikinä ees kuullu arkkitehtuurisuuntauksesta nimeltä brutalismi...yep, it exists. Huolimatta parista rumasta rakennuksesta, Birmingham on mun mielestä todella ihana, kaunis kaupunki, ja viihdyn täällä paremmin kun hyvin. Asun ihan kaupungin keskustassa, ja täällä on kaikkea mitä vaan voi tarvita; kauppoja, ravintoloita, kahviloita, baareja, pubeja yms. Birminghamin suurutta ei usein ees tajua, sillä täällä ei oo sellasta samaa suurkaupunki -fiilistä ja/tai ryysistä, kuten esimerkiks Lontoossa...Ellei sitte satu eksymään lauantaina New Street -kävelykadulle tai Bullring -ostoskeskukseen. Niissä nimittäin jengiä riittää. Birmingham on myös tosi monikulttuurinen kaupunki, ja meillä on täällä jopa oma Chinatown. Sään puolesta täällä on ollu asiat myös aika kohdallaan. Ensimmäisen viikon oli kauhee tuuli, mutta muuten päivät on suurimmaks osaks ollu aurinkoisia. Paitsi tietysti nyt kun kirjotan tätä niin ulkona sataa kaatamalla vuorotellen vettä, räntää ja rakeita.
ddd
Koulu...
.., jossa opiskelen on nimeltään University College Birmingham. UCB on erityisen tunnettu sen Bakery & Confectionery -linjasta, mutta täällä on tarjolla myös esimerkiksi turismia, urheilua ja lastenhoitoa. UCB on jaettu kolmeen eri rakennukseen, joista jokainen sijaitsee B'hamin keskustassa, noin kolmen minuutin kävelymatkan päässä toisistaan. UCB on kouluna tosi samantyylinen Haaga-Helian kanssa. Opiskelu on suht rentoa, ja opettajia saa kutsua etunimillä. Opiskeluilmapiiri ja -metodit on eriiittäin työelämäpainotteisia, ja kaikkea lähestytään käytännön kautta. Suurin ero Haaga-Heliaan on se, että täällä pidetään tosi vähän kokeita. Kokeiden sijaan arvosanat perustuu kurssien aikana suoritettaviin tehtäviin, joita on yleensä yks tai kaks. Tehtäviä on erilaisia, mutta lähes kaikkiin tehtäviin liittyy jonkinsortin ryhmätyöskentelyä. Ryhmätyöskentely on tosi iso juttu UCB:ssa, eikä siltä oikeen voi välttyä kukaan. Toinen eroavaisuus on se, että täällä täytyy lukea paljon erilaisia materiaaleja ja tehdä omaa "taustatutkimusta" luentoja varten, mitä Haaga-Heliassa ei juurikaan oo ikinä vaadittu. Opettajat, tai ainakin ne joiden kanssa oon ite ollu tekemisissä, on kaikki tosi mukavia ja tuntuvat osaavan asiansa.

Vaihto-opintojen aikana mun tulee suorittaa kolme moduulia. Moduulit, joita ite käyn on Sales & Marketing Management, Enterprise Start-up Studies ja Principles of Communication. Näiden lisäksi oisin saanu ottaa kieliä, mutta mulle ei löytyny sopivia ryhmiä. Käyn kuitenkin paria ylimääräistä vapaaehtoiskurssia, joista ei siis anneta arvosanoja. Toinen on Academic Writing ja toinen Exploring Culture.

Lukujärjestys on mulla aika kevyt. Koulua on ainoastaan maanantaisin, keskiviikkosin ja perjantaisin, eikä ykskään päivä oo kolmee tuntia pidempi, eikä koulu ala ikinä ennen kello yheksää. Pääsen myös aina viimeistään yheltä kotiin, joten vapaa-aikaa on reilusti! Lisäksi meillä on pääsiäisen aikaan kolmen viikon loma, mikä on myös ihan nice!
ddddd
Majotun...
...opiskelija-asuntolassa. UCB tarjoaa opiskelijoilleen kaks eri asuntolaa, jotka on nimeltään The Cambrian ja The Maltings. Ite majotun Cambrianissa, joka on näistä kahdesta se halvempi vaihtoehto.

Cambrian sijaitsee kirjaimellisesti koulua vastapäätä ja koostuu neljästä eri blockista; A, B, C ja D. Jokasessa blockissa on neljä kerrosta ja yks tai kaks rappua. Mun huone on B-blockin neljännessä kerroksessa, eikä täällä tottakai ole hissiä. Ja täällä neljäs kerros on siis Suomen viides kerros, joten muutamat raput saa aina päivittäin kavuta. Jokasessa asunnossa on kymmenen huonetta. Keittiö ja lounge-tila jaetaan siis kymmenen ihmisen kesken. Vessa jaetaan aina kahden ihmisen kesken, ja ite satuin olemaan sen verran onnekas, että saan jakaa vessan Wilman (ollaan Haaga-Heliassa samalla luokalla) kanssa. Kaikissa asunnoissa asuu yleisesti ottaen sekä tyttöjä että poikia, mutta meidän kämpässä sattuu asumaan pelkästään tyttöjä. Jokaisessa kämpässä on neljä vähän muita isompaa huonetta, ja majailen onnellisesti yhdessä niistä, jee! Kaikissa huoneissa on kokolattiamatot ja vaaleat seinät, sekä sänky, kirjotuspöytä, yöpöytä/laatikosto, kirjahylly ja vaatekaappi. Vessat on aika karut, mutta niihinkin tottuu.

The Maltings on noin vartin päästä koululta, eli vähän kauempana. Maltings on Cambriania paljon uudempi ja modernimpi, siksi myös vähän kalliimpi. Kaikissa huoneissa on omat ihan siistin näköset vessat, ja huoneet on muutenkin vähän kivempia kun meillä täällä Cambrianissa. Keittiö ja lounge-tilat ei kuitenkaan oo yhtään niin kivat kun mitä meillä on. Oon muutenkin kuullu vähän juttua, että Cambrian on paljon kivempi paikka asua. Ja ite ainakin oon ihan samaa mieltä ja tyytyväinen valintaani!
dd
Elämä...
...on lähteny täällä tosi hyvin käyntiin. Oon löytäny paljon uusia ystäviä, joista suurin osa on samassa vaihto-ohjelmassa mun kanssa, mutta osaan oon tutustunu ihan vaan täällä Cambrianissa pyöriessäni. Englannin puhuminen ei jänskätä enää yhtään, ja oon ehtiny matkustellakkin (Manchester, Nottingham & Lontoo käyty, ens viikonloppuna Liverpool!). Juhlimassakin ollaan käyty useampaan otteeseen, ja hauskaa on ollut. Kaikista parhaimmat juhlat on aina täällä opiskelijakämpillä, ja niitä oiskin tarjolla joka illalle, jos vaan jaksais joka päivä juhlia!

Koti-ikävää en oo vielä potenut, ehkä sen takia, että harvase päivä ollaan äitin kanssa soiteltu, ja kavereihin oon lähes päivittäin yhteydessä. Minkään näköstä kulttuurishokkia en myöskään kokenut tänne tullessani, vaikka muutama juttu täällä on vähän erilailla kun Suomessa...Liikenne ja liukuportaat kulkee väärään suuntaan, ovet aukee väärinpäin, kylmä ja kuuma vesi tulee eri hanoista, ja ihmiset on kaikki tooooosi kohteliaita. Mutta äkkiä tähän kaikkeen on tottunu! Välillä on kerenny jo iskee pieni haikeus sen takia, että muutaman kuukauden päästä pitää jo lähtä kotiin... :D

Eniveiiiis, I'm happy.

2 comments :